Δερματίτιδα: Πληροφορίες, Συμβουλές, Τρόποι Αντιμετώπισης

Γράφει η Άννα Θέου

Τη γνώση μοιράζεται η επιστημονική ομάδα της PLA Pharmaceuticals

02/11/18

Τι είναι η δερματίτιδα;

Ο όρος δερματίτιδα (ή έκζεμα) χρησιμοποιείται για την γενικότερη περιγραφή της φλεγμονής του δέρματος. Οι πιο συνηθισμένες εκδηλώσεις της δερματίτιδας είναι ο κνησμός (φαγούρα), ο ερεθισμός του δέρματος και τα εξανθήματα. Η περιοχή που πάσχει μπορεί να είναι μικρή ή και να εκτείνεται σε μεγαλύτερο μέρος του σώματος.

Αιτίες και τύποι δερματίτιδας

Αν και η ακριβής αιτία της εκδήλωσης της δερματίτιδας μπορεί να είναι ασαφής, στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει συνδυασμός ερεθισμού, αλλεργίας και κακής κυκλοφορίας του αίματος, όπως θα δούμε και παρακάτω.

Οι βασικοί τύποι της δερματίτιδας είναι:

 • η ατοπική δερματίτιδα,
 • η δερματίτιδα εξ επαφής (αλλεργική ή μη) και
 • η δερματίτιδα στάσης.

Ο τύπος της δερματίτιδας πρέπει να αναγνωρίζεται πάντα από ειδικό ιατρό λαμβάνοντας το ιατρικό ιστορικό του ατόμου που πάσχει, την αντικειμενική εξέταση, καθώς και την κλινική εικόνα.

Ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα, η οποία αναφέρεται και ως ατοπικό έκζεμα ή απλά έκζεμα, χαρακτηρίζεται ως μακροχρόνια ασθένεια του δέρματος. Μπορεί να προκαλέσει έντονο κνησμό και δερματικές βλάβες που αν δεν αντιμετωπισθούν άμεσα και αποτελεσματικά ενδέχεται να υποτροπιάσουν και να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα προβλήματα.

Εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία και μπορεί να διαρκέσει μέχρι την ενηλικίωση. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που εκδηλώνουν ατοπική δερματίτιδα είναι παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Ωστόσο, στο 75-95% των περιπτώσεων αυτών, παρουσιάζεται μεγάλη βελτίωση πριν την ενηλικίωση.

Τα ακριβή αίτια δεν είναι πλήρως γνωστά. Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η χρόνια ατοπική δερματίτιδα είναι ένας συνδυασμός αλληλεπίδρασης  παραγόντων μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:

 • η διαταραγμένη λειτουργία του φραγμού του δέρματος,
 • ανοσολογικοί παράγοντες,
 • περιβαλλοντικοί παράγοντες και
 • η γενετική προδιάθεση

Αλλεργικό (ή μη) έκζεμα εξ επαφής

Το έκζεμα εξ επαφής προκαλείται όταν κάτι ακουμπάει το δέρμα και αναγνωρίζεται ως ξένο από το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ως αποτέλεσμα, το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται και εμφανίζεται κνησμός και ερεθισμός του δέρματος. Η δερματίτιδα εξ επαφής εκδηλώνεται όταν κάποια χημική ή συνθετική ουσία έλθει σε επαφή με το δέρμα.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις δερματίτιδας εξ επαφής έχουμε, για παράδειγμα, όταν αγγίζουμε κάποια τσουκνίδα ή ερχόμαστε σε επαφή με το γάλα της συκιάς, όταν χρησιμοποιούμε ένα νέο απορρυπαντικό για τα ρούχα μας ή όταν έχουμε ερεθισμό του δέρματος από το ρολόι ή από κοσμήματα που περιέχουν νικέλιο.

Δερματίτιδα στάσεως

Η δερματίτιδα στάσεως εμφανίζεται στα κάτω άκρα ή στις κνήμες και σχετίζεται με την κακή κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα μας. Στην περίπτωση αυτή, το δέρμα στις κνήμες παρουσιάζει έντονη ερυθρότητα και οίδημα.

Σε προχωρημένες περιπτώσεις, ή εάν δε δώσουμε την κατάλληλη σημασία για να την αντιμετώπισή της, ενδέχεται να εμφανιστούν εκδορές που επιμολύνονται. Το γεγονός αυτό κάνει την αντιμετώπιση της δερματίτιδας αυτής ακόμα πιο δύσκολη.

Άλλοι τύποι

Άλλοι τύποι δερματίτιδας είναι:

 • Δυσιδρωσικό έκζεμα, το οποίο εμφανίζεται κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι και εντοπίζεται συνήθως στα πλάγια των δακτύλων μας. Χαρακτηρίζεται από μικρές φυσαλίδες και φαγούρα ή κάψιμο
 • Νευροδερματίτιδα, η οποία προκαλείται κυρίως από το στρες, τις αλλεργίες, καθώς και από βακτήρια ή μύκητες που ζουν στο δέρμα. Υπάρχει έντονη φαγούρα και το επίμονο ξύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του δέρματος και σε λοιμώξεις από βακτήρια. Η νευροδερματίτιδα είναι χρόνια.
 • Δισκοειδές έκζεμα, κατά το οποίο το δέρμα εμφανίζει κηλίδες σε σχήμα νομίσματος. Παρουσιάζεται συχνά μετά από τραυματισμό του δέρματος, όπως κάψιμο, τριβή ή δάγκωμα εντόμων. 
 • Σμηγματορροϊκό έκζεμα, το οποίο εμφανίζεται συνήθως στο τριχωτό της κεφαλής και είναι γνωστό και ως σμηγματόρροια, πιτυρίδα ή πιτυρίαση. Πρόκειται για χρόνια, υποτροπιάζουσα αλλά συνήθως ήπια δερματίτιδα. Το εξάνθημα είναι ένα ερυθηματώδες, απολεπιστικό, συχνά ελαιώδες και κίτρινο.

Διάγνωση

Η διάγνωση οποιουδήποτε τύπου δερματίτιδας βασίζεται στα συμπτώματα. Κάθε άτομο έχει το δικό του μίγμα συμπτωμάτων το οποίο μπορεί να αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Ο ειδικός γιατρός (δερματολόγος ή αλλεργιολόγος) για να πραγματοποιήσει τη διάγνωση και να προτείνει θεραπευτική αντιμετώπιση οφείλει να γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Οι κυριότερες πληροφορίες που οδηγούν τον ιατρό στη διάγνωση είναι:

 • πότε εμφανίστηκαν τα συμπτώματα,
 • εάν ο πάσχων έχει οικογενειακό ιστορικό με αλλεργίες,
 • έχει κάποια αλλεργία ο ίδιος,
 • έρχεται σε επαφή με αλλεργιογόνες ουσίες,
 • έχει προβλήματα ύπνου,
 • πάσχει από κάτι και λαμβάνει θεραπεία,
 • κάνει χρήση στεροειδών.

Με βάση τα παραπάνω αποκλείονται άλλες ασθένειες και εντοπίζονται οι αιτίες των συμπτωμάτων μας.

Αντιμετώπιση

Οι στόχοι της θεραπείας είναι, αφενός, η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και, αφετέρου, η επούλωση του δέρματος και η αποφυγή τυχών εξάρσεων. Η αντιμετώπιση των δερματοπαθειών ενδέχεται να περιλαμβάνει τις εξής μεθόδους:

 • Κλασσική φαρμακοθεραπεία
 • Φωτοθεραπεία
 • Περιποίηση του δέρματος, η οποία βοηθά τόσο στην επούλωση όσο και στη διατήρηση της υγείας του
 • Προστασία από τα αλλεργιογόνα στο περιβάλλον μας.
 

Φαρμακευτική αγωγή

Κατά την κλασσική φαρμακοθεραπεία, προτείνονται κατά κύριο λόγο δερματικές κρέμες ή αλοιφές που ελέγχουν το οίδημα και τις αλλεργικές αντιδράσεις, κορτικοστεροειδή (κορτιζονούχες ουσίες), αντιβιοτικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια που αναπτύσσονται στις εκδορές του δέρματος, αντιισταμινικά που αντιμετωπίζουν την αλλεργία και είναι υπναγωγά (δηλαδή προκαλούν υπνηλία και βοηθούν στο να σταματάει το ξύσιμο της περιοχής τη νύχτα), καθώς και φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει και συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται έρευνες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κάθε τύπου δερματίτιδας, τόσο με την χρήση φαρμάκων, όσο και με φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης. Ωστόσο, η συνεχής και μακροχρόνια χορήγηση φαρμακευτικών αγωγών παρουσιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών.

Πώς βοηθά η φύση στην αντιμετώπιση της δερματίτιδας;

Τα συστατικά που μας προσφέρει η φύση μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της δερματίτιδας, χωρίς να προκαλούν τις δυσάρεστες παρενέργειες των φαρμάκων. Σε κατάλληλο συνδυασμό, είναι ικανά να ανακουφίσουν την ταλαιπωρημένη επιδερμίδα και να καταπολεμήσουν το αίσθημα τις ξηρότητας.

Η κρέμα DERMADEP συμβάλλει στην αντιμετώπιση, άμεσα και με την ασφάλεια της φύσης, της ερυθρότητας και της φαγούρας. Καταπραΰνει το ξηρό δέρμα και βοηθά στην ανάπλαση της επιδερμίδας διατηρώντας το υγιές.

Κάποια από τα φυτικά συστατικά της κρέμας DERMADEP, καθώς και οι βασικές τους ιδιότητες είναι:

 • Αγριοπασχαλιά: Έχει αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθάει στην ανάπλαση του δέρματος.
 • Phyllanthus: Τροπικό φυτό με αντιμικροβιακές , αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
 • Δρυς: Έχει αντισηπτικές , αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
 • Λεβάντα: Πρόκειται για αντιφλεγμονώδες με αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες που χρησιμοποιείται ευρέως σε καλλυντικά, έλαια για μασάζ και αρωματικές αλοιφές. Στην αρχαιότητα η χρήση της αφορούσε την αντιβακτηριδιακή της σύσταση.
 • Βαλσαμόχορτο: Είναι ευρέως γνωστό στην Ελλάδα όπου φυτρώνει σε αρκετές περιοχές. Δρα ως αντισηπτικό, αντιμικροβιακό και αντιφλεγμονώδες συστατικό.
 • Καλέντουλα: Έχει μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες. Η αντιφλεγμονώδης δράση της βοηθά στο ερεθισμένο δέρμα και στην ανάπλαση του επιθηλίου του δέρματος.
 • Jojoba – Βιταμίνη Ε: Χρησιμοποιείται το λάδι του καρπού το οποίο εισχωρεί εύκολα στην επιδερμίδα. Είναι ενυδατικό και ιδανικό για ξηρές επιδερμίδες, καθώς διατηρεί το δέρμα ελαστικό και έχει μαλακτική δράση. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, που ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση. Έχει ήπια αντιφλεγμονώδη δράση και δρα προληπτικά  στις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η ηλιακή ακτινοβολία.
 • Θυμάρι: Έχει αντιμικροβιακές  και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
 • Αλόη: Ενυδατώνει την επιδερμίδα και την καταπραΰνει κάνοντας την πιο απαλή. Επουλώνει ουλές χάρη στις αναπλαστικές της ιδιότητες και παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική δράση. Διεγείρει την ανάπλαση των κυττάρων της επιδερμίδας και επαναφέρει τα σωστά επίπεδα υγρασίας. Ανακουφίζει από τα δήγματα εντόμων και στα συμπτώματα από την έκθεση σε άλλα αλλεργιογόνα. Βελτιώνει την ελαστικότητα και σφριγηλότητα της επιδερμίδας.

Η χρήση της κρέμας DERMADEP μπορεί να συνδυαστεί με το DERMADEP cleanser. Πρόκειται για υγρό αφρόλουτρο και σαμπουάν ελεύθερο από parabens, κατάλληλο για βρέφη, παιδιά και ενήλικες, χωρίς σαπούνι. Χρησιμοποιείται στο πρόσωπο, το σώμα αλλά και το τριχωτό της κεφαλής και διαθέτει pH όμοιο με του δέρματος (pH 5).

Το DERMADEP cleanser βοηθά σε περιπτώσεις ατοπικής δερματίτιδας, καταπραΰνοντας τον ερεθισμό και τον κνησμό. Είναι επίσης κατάλληλο για δέρμα με αλλεργίες, αφού δεν περιέχει άρωμα, αλλεργιογόνα και χρωστικές και είναι ελεγμένο για νικέλιο.

Τα φυτικά συστατικά του είναι:

 • Νυχτολούλουδο:  Με βασικό συστατικό του το γ-λινολενικό οξύ, είναι ιδανικό για ξηρή και αφυδατωμένη επιδερμίδα. Αποκαθιστά τα επίπεδα υγρασίας και δρα αποτελεσματικά σε ερεθισμούς του δέρματος, κνησμό και ερυθρότητα.
 • Βρώμη: Οι σπόροι της βρώμης είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε. Είναι θρεπτική για το δέρμα με μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες. Περιέχει φυσικούς καθαριστές, τις σαπωνίνες, ενώ τα υγιή λίπη λιπαίνουν και ενυδατώνουν την επιδερμίδα, καταπραΰνοντας τον κνησμό.
 • Γλυκόριζα: Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Χρησιμοποιείται στον καλλυντικό τομέα γιατί θρέφει και θεραπεύει το δέρμα.
 • Aloe Vera: Είναι ευρέως γνωστή, καθότι ενυδατώνει και αναζωογονεί, δροσίζει και καταπραΰνει την επιδερμίδα. Εμπεριέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και επιταχύνει την παράγωγη κολλαγόνου.  Καθαρίζει αποτελεσματικά δέρματα με ακμή ενώ προσφέρει ανακούφιση στα εγκαύματα. Περιέχει τις βιταμίνες C και E, καθώς και β καροτίνη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Με την βοήθεια των προϊόντων αυτών, που περιέχουν ελεγμένα και πιστοποιημένα υλικά από τη φύση, μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις δυσάρεστες και επίμονες εκδηλώσεις της δερματίτιδας. Λόγω της φυσικής τους σύστασης, έχουμε την δυνατότητα να τα χρησιμοποιούμε για όσο καιρό θέλουμε, ανακουφίζοντας το δέρμα μας χωρίς ανησυχίες για τυχόν παρενέργειες.

Ρωτήστε τον ειδικό ιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο δράσης των προϊόντων μας.